دهکده حیوانات پیرمراد نقض آشکار حقوق حیوانات
دهکده حیوانات پیرمراد نقض آشکار حقوق حیوانات
به مناسبت ۱۲ مهر روز جهانی حیوانات
یاد بگیریم و به کودکانمان بیاموزیم که حیوانات را بایستی در زیستگاه طبیعی و اصلی خود مشاهده کرد بدون اینکه نقشی در آزار و اذیت و اسارت آنها داشته باشیم.
تاسیس دهکده حیوانات توسط شهرداری و شورای شهر بانه محلی برای جانوران افسرده و غمگین است. مهم نیست چند شاخه درخت در داخل بعضی قفسها باشد، مهم نیست روی دیوارها، طبیعت را چقدر زیبا کشیده باشند، مهم اینست که قفسهای آنها قابل مقایسه با زیستگاه طبیعی حیوانات که باید در آنجا زندگی میکردند نیست. حیوانات مجبورند روزها و سالهای متمادی را در فضایی محدود سپری کنند و تا مرگ، یک زندگی خسته کننده و غمگین داشته باشند.
میمونی که مدام بر سر و کول قفس خود بالا میرود آیا از سر شادی و رقص است؟
آیا تمساحی که دهان خود را باز نموده است، خوشحال و شادمان است؟
عملی که جانوران در باغ وحشها انجام میدهند بخاطر استرس فراوان و زندگی کسالت بارشان است. آنچه که زندگی را برای حیوانات باغ وحش بسیار دشوار میکند اینست که جانوران دارای هیچگونه حریم خصوصی و تحرک طبیعی و آسایش روانی نمیباشند. مراجعه مردم تا پاسی از شب زیر نور پروژکتورهای قوی خود گواه بر این موضوع است.
بیاد داشته باشید حیوانان هیچگاه به زندگی اسارت عادت نمیکنند و غرایز طبیعی خود را پس از نسل های بسیاری از زندگی در اسارت حفظ میکنند.
وضعیت اسفبار نگهداری حیوانات در باغوحشهای کشور خبر تازهای نیست. حیوانات گرسنه، بیجان و کم توان بدنهای نحیف خود را به این سو و آن سوی قفسمیکوبند. دامپزشکی در باغ وحش نیست. حیوانات تیکهای عصبی دارند با رفتار افسرده و البته عصبانی. قفسهای بیریخت، زندانیشدن حیوانات، نبود آب آشامیدنی سالم، فاضلابی اسفناک، سطلهای پر از لجن برای پذیرایی از حیوانات، کارگران غیر حرفه ای و آموزش ندیده و … . حیوانات بیپناه، صبح تا شب در گرمای تابستان و سرمای زمستان جان میکنند. در باغ وحش هیچ کارشناسی نیست که توضیحاتی درباره کیفیت باغ وحش و نحوه فعالیتش ارائه دهد. حیوانات با کهولت سن، تغذیه نامناسب، و البته با خشونت و بیماری در حال نگهداری هستند. رفتاری به شدت غیر انسانی که مورد تایید هیچ کس نیست.
به یاد داشته باشیم که هزینه یک حیوان در باغ وحش ۵۰ برابر پرهزینهتر از محافظت آنها در طبیعت است.
کودکان و بزرگسالان نمی توانند چیزی درباره حیوانات در باغ وحش یاد بگیرند چرا که بدین طریق آنها را از حیات وحش خود جدا ساختهاند و زندگی طبیعی را از آنها گرفته و کم کم آنها را به سمت افسردگی کشانیدهاند و سرانجام هیچ حرکت طبیعی از حیوان دیده نخواهد شد. حیوانات نیازمند آشیانه مناسب و پرورش با تماس حداقلی انسانهاست و نیز نیازمند حضور در دسته های پرجمعیت برای ارائه تعادل طبیعی و اجتماعی می باشند.
اکوتوریسم بر این اصل متکی است که اگر دوست داری پرندهای را نظاره کنی حق توست ولی اگر سبب شدی پرنده در وحشت نظاره تو بپرد و تو بزور او را در قفس بنشانی به حق پرنده تجاوز کرده ای، درست مثل این میماند که درختی را شکسته باشی.
انجمن پاژین بانه سالهاست که خواستار ایجاد منطقهای حفاظت شده (۱) در کوهستانها و جنگلهای اطراف برای ایجاد سکونتگاهی وحشی برای احیای جانوران و گیاهان در حال انقراض منطقه است. منطقهای که میتواند هزاران هکتار جنگل و دهها کوه و کوهستان و رودخانه و غیره را دربرداشته باشد. و شرایط مهاجرتهای پرندگان را دوباره به منطقه فراهم نماید. بنابراین با ایجاد منطقه حفاظت شده نه تنها به حیوانات اجازه زندگی در زیستگاه طبیعی خود را میدهیم بلکه به تعادل اکو سیستم حیات وحش نیز کمک کردهایم. در چنین فضایی است که انسان تحت شرایط حفاظتی میتواند به زیستگاه طبیعی جانوران برود و آنها را در گله های طبیعی خود مطالعه و حیات وحش واقعی و طبیعی را مشاهده نماید.
در تعهد فلسفی و اخلاقی انسانها نسبت به حیوانات (توسط پیتر سینگر و هنری ساله) مسئله این نیست که جانوران می توانند استدلال کنند یا صحبت نمایند. بلکه مسئله این است که آیا آنها میتوانند رنج بکشند؟ حیوانات از آنجا که دارای تفکر انتزاعی، احساسات، درکِ رنج و ارزش زیستی هستند؛ باید بتوانند به همین اندازه حقوقی را بدست آورند. آنها باید بتوانند از این حقوق دفاع نمایند.
با توجه به اینکه تمام موجودات زنده دارای حق طبیعی هستند، هر حیوانی با سیستم عصبی، از حقوق ویژهای برخوردار است. قطعاً نقض قوانین و حتی بی خبری محض از این حقوق طبیعی، فجایع عظیمی نسبت به تخریب طبیعت انجام شده و همواره آدمیان به سمت ارتکاب انواع خشونتها نسبت به حیوانات سوق داده میشوند. باید توجه داشت که همزیستی گونهها برای انسان نشانهای است تا حق زندگی کردن دیگر گونههای حیوانات را به رسمیت بشناسد.
انجمن پاژین بانه نسبت به تاسیس غیرکارشناسانه و غیرمسئولانه دهکده حیوانات پیرمراد بسیار متاسف است و خواستار برچیده شدن هرچه سریعتر آن در راستای حمایت از جانوران و آموزش صحیح کودکانمان است. انجمن پاژین معتقد است که همه حق دارند در آزادی زندگی کنند و اسارت، پرورش دوباره خشونت بر علیه دیگر جانداران و حتی انسانهاست.
ماهاتما گاندی چه زیبا گفته است: « عظمت و پیشرفت اخلاقی یک ملت را میتوان با رفتار آنها با حیوانات سنجید.»
***
(۱) – انجمن پاژین منطقهای با وسعت ۳۴۰۰۰ هکتار را پس از انجام مطالعات اولیه طی نامه شماره ۲۹ مورخ ۹۳/۰۵/۱۹ به اداره کل حفاظت محیط زیست ارائه نموده که متاسفانه هنوز نتیجه نهایی آن مشخص نشده است.
۱۲ مهر روز جهانی حیوانات را گرامی میداریم
ئەنجومەنی پارێزەرانی ژینگەی بانە – پاژین